D Hc Hillerin UAV 33

Prof.univ.dr. habil. Pierre Joseph de HILLERIN, Doctor Honoris Causa al UAV

19.03.2024

Pierre Joseph de HILLERIN, personalitate a sportului românesc care a contribuit esențial la peformanța sportivilor români, a devenit Doctor Honoris Causa al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Cu peste 46 ani de muncă în domeniul performanței sportive, prof.univ.dr.habil Pierre Joseph de HILLERIN, este considerat un titan al „cercetării și inovației”. Are o carieră unică în proiectarea strategiilor și metodologiilor de antrenament pentru toate ramurile sportive naționale, definitorii pentru performanțele obținute de sportivi. Numele lui stă în spatele performanțelor marilor sportivi români: Sanda Toma -multiplă medaliată la europene și mondialele de kaiac-canoe, Valeria Răcilă și Olga Homeghi -canotoare românce, laureate cu aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, celebrul canoist român Ivan Patzaichin -cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de Vară, Alina Dumitru, judoka română, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008, Robert Glință, primul campion european din natația românească.

„A fost o onoare pentru comunitatea noastră academică decernarea titlului de Doctor Honoris Causa distinsului nostru invitat, domnul Pierre Joseph de HILLERIN care, de astăzi, face parte din familia UAV. Alături de domnia sa au fost prezenți la eveniment: directorul Institutului Național de Cercetări în Sport - Radu Budiugan, fostul președinte al Federației Române de Rugby și fost președinte al fundației FEST (Fundația de Educare prin Sport a Tinerilor) George Straton, actuali și foști doctoranzi, antrenori din Arad sau din alte orașe. A fost o bucurie pentru noi toți prezența atâtor personalități ale lumii sportive și academice și sunt convinsă că primirea domnului Pierre Joseph de HILLERIN în comunitatea academică a UAV reprezintă un câștig pentru universitatea noastră” a declarat rectorul Universității „Aurel Vlaicu”din Arad, Ramona Lile.

Din comisia de Laudatio, prezentă la eveniment, au făcut parte: Prof.univ.dr. habil. Liliana Niculina Mihăilescu- Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Centrul Universitar Pitești; Mihai Claudiu Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român și Lect.univ.dr Simona Amânar Tabără, Universitatea de Vest din Timișoara.