ADN 2398

Conferințe internaționale la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

03.05.2023


În ziua de 3 mai 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, doi distinși profesori din Germania: dr. Martin Illert și dr. Reinhard Thole, de la Universitatea Halle au susținut o serie de conferințe la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Ilarion V. Felea” din cadrul Universității “Aurel Vlaicu” din Arad.

Genericul sub care s-au desfășurat manifestările academice a purtat titlul: “Hermeneutica dialogului ecumenic în Europa de astăzi”.

Cu acest prilej, după intonarea imnului pascal, părintele decan Pr. Prof. dr. Cristinel Ioja a salutat pe oaspeți și pe studenții prezenți, mulțumind Părintelui Arhiepiscop Timotei pentru binecuvântare și prezență. În câteva succinte cuvinte, acesta a evocat personalitatea celor doi profesori germani, evidențiind contribuția onoraților oaspeți în dialogul ecumenic dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Evanghelică din Germania. În acest context, părintele decan a salutat, cu bucurie, delegarea și implicarea în acest dialog a unuia dintre colegii de la Arad, a părintelui profesor dr. Ioan Tulcan.

La propunerea Facultății de Teologie Ortodoxă "Ilarion V. Felea" și cu aprobarea Consiliului de administrație al Universității "Aurel Vlaicu" din Arad, doamna Rector, dr. Ramona Lile a decernat diploma și placheta Universității domnului profesor Martin Illert "în semn de înaltă apreciere pentru buna conlucrare academică și teologică".

La invitația părintelui decan, prof. Reinhard Thole și-a prezentat disertația:

Despre hermeneutica dialogului teologic dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Evanghelică din Germania.

Referatul prof. Martin Illert a avut tema: Rezultate teologice ale dialogului dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Evanghelică din Germania.

Subiectele tratate au fost însoțite de mijlocirea traducerii din limba germană, prin amabilitatea părintelui Ioan Tulcan.

Ambele referate au suscitat comentarii, întrebări și dialog între conferențiari și participanți.

În încheiere, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei a mulțumit oaspeților pentru prezența și contribuția lor academică, oferind și câteva relatări din experiențele avute în anumite comisii de dialog ecumenic. Din acestea se degajă nevoia de ne păstra în continuitatea Tradiției Bisericii și de a fi cu deschidere spre dialog cu celelalte Biserici și confesiuni. Totodată, ÎPS Sa a felicitat Facultatea pentru frumosul eveniment academic organizat, care aduc o bucurie și o creștere pentru studenții, masteranzii și doctoranzii ei.