Proiect de succes la UAV

11/29/2012

A început în decembrie 2010 şi s-a derulat cu succes pe perioada a doi ani. Au beneficiat sute de absolvenţi de facultate sau liceu, toţi şomeri, care au fost incluşi în proiectul „Integrarea tinerilor şomeri pe piaţa muncii”, un proiect POSDRU cofinanţat din Fondul Social European derulat prin Asociaţia de Consultanţă Socială şi Formare Profesională Vest în parteneriat cu Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad şi Universitatea de Vest din Timişoara. „Acest proiect se încadrează în strategia universităţii noastre de a crea legături, de a face punţi între universitate şi mediul economic.

În contextul actual raportarea la cererile de pe piaţa muncii e vitală pentru dezvoltarea învăţământului universitar. Aceste tip de proiecte, pentru care îi felicit pe colegii mei, creează aceste punţi şi creşte incontestabil şansa absolvenţilor noştri de a-şi găsi mai repede un loc de muncă, de a începe cu dreptul o carieră în domeniul în care s-au pregătit”, a precizat preşedintele UAV, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ. „Obiectivul general al proiectului este creşterea potenţialului de integrare pe piaţa muncii a tinerilor şomeri din Regiunea de Vest, inclusiv a celor de lungă durată, prin măsuri active de incluziune pe piaţa muncii şi îmbunătăţire a competenţelor acestora”, a precizat conf. dr. ing. Monica Lungu, responsabil de proiect din partea UAV.

300 de şomeri

După doi ani de implementare au fost consiliaţi şi instruiţi 300 de tineri şomeri din judeţele Arad şi Timiş. „Universitatea noastră a asigurat instruirea pentru specializarea asistent manager şi specialist pe protecţia mediului. Ne bucurăm că am reuşit să parcurgem cu succes toate etapele şi am creat oportunităţi celor care nu aveau un loc de muncă”, a precizat decanul Facultăţii de Ingineria Mediului, conf.univ.dr. Virgiliu Ciutină.

Bursa pentru tineri

Una din ultimele etape ale proiectului a fost organizarea unei burse a locurilor de muncă. Desfăşurată în Complexul M al Universităţii, bursa a creat cadrul pentru ca şomerii să intre în contact cu angajatorii. Au fost solicitări pentru specialişti IT sau asistent manager, toate CV-urile depuse urmând a fi analizate de către angajatori.JA-M.A.

Ghid de bune practici

A fost elaborat şi un ghid de bune practici pentru tineri care cuprinde pe lângă diferite statistici europene şi naţionale cu privire la şomajul printre tineri, sugestii pentru găsirea unui loc de muncă, informaţii despre AJOFM.

Scris de Monica Ardelean