Ţesături fine marca UAV

1/17/2012

Plantele liberiene au fost baza cercetării în cadrul unui proiect european derulat prin Universitatea "Aurel Vlaicu"

ARAD. Un proiect european derulat cu succes la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad readuce în discuţie importanţa descoperirii unor noi resurse regenerabile considerate strategice pentru economia europeană. E vorba de plantele liberiene (in, cânepă, rapiţă) care sunt ţinta cercetării Institutului de Cercetare Dezvoltare şi Inovare în Ştiinţe Tehnice şi Naturale al UAV. "Apreciez munca acestor cercetători din cadrul universităţii noastre care prin ceea ce fac în cadrul acestui proiect aduc noi direcţii de cercetare în domeniul plantelor textile. Evident că acest proiect în valoare de 1,5 milioane euro va deveni punctul de plecare pentru un altul care să permită aplicarea rezultatelor acestui demers teoretic în practică" , a sublinit rectorul UAV, prof.univ.dr. Lizica Mihuţ

Materiale şi proceduri noi

Noi materialele, noi proceduri tehnologice, cercetări care readuc pe piaţa textilelor produse inovative ( ţesături fine, tricoturi din amestec pentru aplicaţii medicale şi terapeutice). Directorul de proiect, prof.univ.dr. Rzsyard Koylowski este un renumit cercetător şi director al Institutului de Fibre Naturale din Polonia care a muncit alături de echipa de la UAV pentru succesul acestui demers ştiinţific.

"În cadrul acestui proiect am căutat noi soluţii tehnice pentru topirea şi separarea fibrelor din plantele liberiene, pentru finisarea ţesăturilor cu conţinut de fibre liberiene, pentru valorificarea plantelor dar şi extragerea diferitelor uleiuri din seminţele acestor plante. O atenţie deosebită am acordat şi obţinerii de precursori de biocombustibili. Toate acestea vor duce cu siguranţă la noi oportunităţi în ceea ce priveşte dezvoltarea culturilor de plante liberiene" a punctat conf.univ.dr.ing.Cecilia Sîrghie, responsabilul ştiinţific al proiectului.