Simpozion naţional la Facultatea de Teologie din Arad

10/26/2012

ARAD. Două sute de ani de învăţământ românesc arădean, o şcoală care şi-a pus amprenta pe viitorul şcolii arădene, Preparandia, şi o mare sărbătoare. Pentru această aniversare a două veacuri de la înfiinţarea Preparandiei arădene, Facultatea de Teologie Ortodoxă Ilarion V. Felea din cadrul Universităţii Aurel Vlaicu din Arad, organizează, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, un simpozion naţional intitulat Învăţământul arădean - tradiţie şi modernitate. Implicaţii teologice, social-educaţionale şi culturale, ce se va desfăşura în zilele de 18-19 octombrie 2012.

„Momentul 1812, anul înfiinţării Preparandiei arădene, apoi 1822, anul înfiinţării Institutului Teologic de aici au însemnat concretizarea, la nivelul acestor şcoli, a tot ceea ce s-a făcut la Centrul Eparhial arădean în domeniul culturii şi educaţiei până atunci. Primele şcoli pedagogice şi teologice la Arad au fost patronate în exclusivitate la începuturile lor de către Biserică. Astăzi, în cadrul facultăţii noastre de teologie încercăm să avem aceeaşi perspectivă de ansamblu asupra evoluţiei teologiei în relaţie cu lumea culturală”, a punctat conf. univ. dr. Cristian Ioja, preşedintele Senatului UAV.

Simpozioane unice

Este singura facultate de teologie din ţară care a organizat simpozioane unice ca problematică la nivel naţional: dogmatică, drept bisericesc şi istoria biserici ortodoxe. „Facultatea de Teologie a crescut în cei 20 de ani de la reînfiinţarea sa şi s-a impus în plan naţional. Acet nou simpozion şi-a propus să evidenţieze bogata tradiţie teologică existentă la Arad precum şi perspectivele în ceea ce priveşte lucrarea şi misiunea Bisericii Ortodoxe în această parte de ţară prin învăţământ şi cultură”, a remarcat preşedintele UAV, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.