O istorie trăită la UAV

11/22/2012

Ieri , în sala festivă a Univeristăţii „Aurel Vlaicu” a avut loc lansarea volumului „O istorie trăită” de Lizica Mihuţ şi Andrei Ando

ARAD. O sală arhiplină, multe oficialităţi, prieteni ai Universităţii „Aurel Vlaicu” au venit la lansarea unui volum în care istoria de 40 de ani a universităţii arădene de stat este redată comunităţi academice şi urbei. Apărută în condiţii grafice de excepţie la Editura Palimsest, editură premiată de prestigioasa editură a Academiei Române, cartea a fost considerată, de cei care au vorbit despre ea, un demers curajos, necesar şi obligatoriu.

Oficialităţi, prieteni

Au vorbit despre carte, sau doar despre autori, oficialităţile locale: prefectul Cosmin Pribac, subprefectul Radu Stoian, primarul Gheorghe Falcă, preşedintele CJA Nicolae Ioţcu şi directorul Centrului Cultural Ana Maria Dragoş care au punctat, fiecare în stilul propriu, evoluţia universităţii în cei 40 de ani, importanţa continuării acestui trend ascendent pentru judeţul Arad. Cu puţin mai multă căldură poate şi pentru că fac parte sau au făcut parte din această istorie au avut scurte intervenţii actualii profesori pentru care volumul descrie o parte din viaţa lor. „Mă bucur că pot face parte din această istorie de 40 de ani şi că această carte se va găsi pe rafturi şi generaţiile viitoare o vor putea citi”, prorectorul UAV, Alina Zamfir. „Îmi pare foarte bine că de 7 ani fac parte din familia UAV şi că de 7 ani am construit atât cât am putut această istorie trăită”, prorectorul Florentina Muntean; „Cele două cărţi sunt două daruri despre o istorie trăită şi muncită, de la primul rector, până în prezent.40 de ani nu sunt mulţi, dar sunt extrem de importanţi pentru construirea unei temelii”, spunea profesorul Anton Ilica. „Un eveniment care aduce istoria în contemporaneitate, care ne onorează şi care va fi, peste ani o mărturie a evoluţiei acestei universităţi” consideră rectorul UAV, Ramona Lile.

Vocea autorilor

Autorii nu au vorbit prea mult despre cartea lor, poate doar o destăinuire a motivelor care au dus la colaborarea lor „Am apelat la Andrei Ando pentru că autorul trebuie să fie un om din afară, dar şi dinăuntru, un om care să se poată detaşa, un om care a urmărit, şi din ipostaza de jurnalist, istoria UAV” mărturisea Lizica Mihuţ, preşedintele UAV. Andrei Ando a făcut un elogiu preşedintelui UAV „Sunt deosebit de onorat că, în calitate de produs al acestei Universităţi îmi pot asocia numele cu cel al doamnei Lizica Mihuţ. Când doamna Lizica Mihuţ a preluat această universitate, au trebuit concediaţi câţiva portari, ceva mai târziu a fost ameninţată cu desfiinţarea, iar faptul că astăzi suntem aici o datorăm doamnei Lizica Mihuţ” declara Ando. JA-M.A.

Donaţii

Cu sprijinul Centrului Cultural Judeţean Arad, cartea va ajunge pe rafturile Bibliotecii Judeţene, precum şi la principale instituţii de cultură şi învăţământ arădene.