Noi reguli pentru programul Erasmus

9/13/2012

UAVa fost prezentă în capitala Norvegiei, Oslo, unde s-a discutat despre noile reguli ale programului.

ARAD. Un program care permite studenților să plece la studii într-un alt stat al Uniunii Europene, care permite profesorilor să predea la alte universități europene, care facilitează cooperarea în plan academic între universitățile din școlile europene. Acesta este Erasmus, cunoscutul program derulat cu fonduri UE care din 2003 este implementat în cadrul Universității „Aurel Vlaicu”. Studenții facultății arădene de stat au avut șansa de a studia în Italia, Portugalia, Spania și multe alte state ale Uniunii Europene iar studenții străini au venit la UAV.

O nouă abordare

Din 2013, când se va încheia a doua etapă a programului acesta va fi puțin modificat. Alte reguli, alte criterii. Totul a fost anunțat la întâlnirea de la Oslo unde s-a discutat proiectul „Maunimo” care se constituie de fapt ca un instrument de evaluare a programului. „Am fost prezenți la Oslo unde s-a conturat noul program Erasmus. Este foarte important să fi prezent ca și instituție acolo unde se decid lucrurile. Trebuie să fim pregătiți și pe acest palier pentru noile cerințe și vom încerca la universitatea noastră să răspundem acestor criterii pentru a rămâne în noua etapa a programului. Alte cerințe, mult mai severe dar cei care le respectă vor avea șansa de a beneficia de o finanțare mai mare” , a punctat președintele Consiliului Academic al UAV, prof.univ.dr. Lizica Mihuț.

Noutăți la Erasmus

Pe lângă faptul că se pregătește o majorare a finanțării noul „Erasmus for all” include pentru prima dată printre țintele sale și angajatorii din mediul economic precum și posibilitatea pentru studenți de a-și finaliza studiile la universitatea gazdă. Deasemenea universitățile trebuie să includă în strategia lor ca parte distinctă programul Erasmus. „Sunt modificări care cu siguranță vor schimba regulile în cadrul Erasmus. Faptul că angajatorii sunt cooptați în program e o șansă în plus pentru studenți care vor putea interacționa mult mai repede cu angajatorii și evident vor avea șanse mai mari de a intra pe piața muncii” precizează rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.