Lecţii de limba română pentru profesorii din Ungaria

8/9/2012

UAV partenerul român în cadrul acestui proiect derulat de Autoguvernarea pe ţară a Românilor din Ungaria

ARAD. Profesorii maghiari sunt la Arad pentru a se specializa în predarea diferitelor materii în limba română. Fie că e vorba de limba română ca limbă străină învăţată de elevii din Ungaria, fie că e vorba de predarea limbii române ca limbă maternă în şcolile de pe teritoriul ţării vecine. Un proiect derulat de către Autoguvernarea pe ţară a Românilor de la Gyula al cărei partener este Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a făcut posibilă venirea la Arad a 25 de profesori maghiari care vor primi lecţii despre predarea limbii române şi nu numai de la profesorii universităţii arădene de stat. Proiectul se va derula pe trei ani şi cuprinde ore de teorie dar şi aplicaţii practice desfăşurate atât în şcolile din municipiul Arad precum şi în cele de peste graniţă. „Este un proiect foarte important pentru comunitatea română din Ungaria care ne ajută să ne specializăm cadrele didactice, pentru că dorim să păstrăm viu şi să dezvoltăm învăţământul în limba română din Ungaria” a punctat Traian Cresta, preşedintele Autoguvernării pe ţară a românilor. „Colaborarea cu universitatea arădeană de stat este mai veche, am mai derulat împreună şi alte proiecte şi ne bucurăm că am găsit în Arad, prin UAV, un partener de încredere” a completat Ana Şimon, consilier în cadrul Autoguvernării.

Stagiul de formare la Moneasa

Săptămâna aceasta sunt la Moneasa, din 6 şi până pe 11 august, cursanţi şi profesori pentru a învăţa despre şi în limba română. Multă teorie dar şi un exerciţiu practic permanent de utilizare a limbii române pentru că totul va fi predat exclusiv în limba noastră. Ce vor învăţa dascălii maghiari: noţiuni de gramatică a limbii române, cum se predă limba literatura pentru copiii şcolarilor şi preşcolarilor, despre competenţele didactice dar şi informaţii utile în domeniul managementului educaţional, antreprenorial. Şi tot acum oaspeţii vor fi familiarizaţi cu istoria şi prezentul universităţii gazdă, UAV, pentru că buna colaborare între cele două instituţii situate de o parte şi de alta a graniţei permite un mică incursiune în intimitate. „Ne bucurăm că îi avem ca oaspeţi pe colegii noştri din Ungaria şi ne bucurăm că le putem fi alături în demersul lor de a promova cultura şi limba română pe teritoriul ţării vecine. Este un proiect remarcabil pentru care nu putem decât să-i felicităm pe prietenii şi partenerii noştri de la Autoguvernarea pe ţară a Românilor” a declarat prof.univ.dr. Lizica Mihuţ, preşedintele UAV. „Ne bucurăm că universitatea arădeană a fost aleasă din nou pentru a oferi sprijinul didactic pentru derularea acestor cursuri foarte importante pentru comunitatea românească din Ungaria şi cred că rezultatele acestei colaborări vor fi excelente” a ţinut să precizeze rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.

Profesorii arădeni

Patru profesori arădeni, nume importante din universitatea arădeană de stat vor ţine cursurile pentru profesorii maghiari şi vor petrece multe ore împreună pentru că cel mai bine se exersează limba română în conversaţie. Cursul de gramatică va fi susţinut de prof.univ.dr. Lizica Mihuţ, preşedintele Consiliului Academic, cel de predarea literaturii pentru copii va aparţine lectorului univ.dr. Gabriela Kelemen iar cu prof.univ.dr. Ramona Lile şi prof.univ.dr Marian Spânu cursanţii vor discuta despre competenţele educaţionale dar şi despre modul în care poate fi condusă şi administrată o instituţie de învăţământ. „Mă bucur că fac parte din acest proiect graţie căruia ne vom apropia şi mai mult de comunitatea românească din ţara vecină. Cursul pe care îl voi susţine, predarea literaturii pentru copii îmi oferă şansa de a împărtăşi colegilor mei din Ungaria nu doar didactica predării în limba română cât şi frumuseţea literaturii române” a precizat lect.univ.dr. Gabriela Kelemen. Cât despre competenţele necesare unui bun dascăl va vorbi prof.univ.dr. Marian Spânu care „voi încerca ca pe lângă informaţiile strict legate de actul didactic să împărtăşesc colegilor mei maghiari şi câteva noţiuni de administrative, manageriale pe care cu siguranţă le vor folosi în momentul în care vor ajunge să conducă sau să administreze şcolile din care provin” a declarat Marian Spânu. Şi totul va fi completat de farmecul celei mai cunoscute staţiuni din Arad, Moneasa JA-M.A.Povestea se repetă

Şi pentru că lucrurile bune merită să se repete, proiectul de anul acesta şi care va dura 3 ani, este în mare parte o reeditare a unui alt proiect similar care s-a derulat anul trecut cu aceeaşi protagonişti: Autoguvernarea pe ţară a Românilor şi Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad. Un proiect de succes pentru ambele părţi.

„Ne bucurăm că facem parte din acest proiect al românilor din Ungaria” Lizica Mihuţ.