Investiţie de anvergură la Universitatea „Aurel Vlaicu”

4/26/2012

Va permite investigaţii asupra unor biomolecule cu rol determinant în diagnosticarea unor afecţiuni şi boli inflamatorii.

ARAD. Investiţii de peste 500.000 de euro în laboratorul de cercetări pentru analiza şi modelarea sistemelor biologice (LAMSB) din cadrul UAV au adus laboratorul universităţii arădene de stat printre cele mai performante din ţară. Cea mai importantă dintre ele este achiziţia unui spectrometru de masă de înaltă rezoluţie QTOF, în valoare totală de peste 200.000 de Euro. „Parametrii tehnici ai acestui tip de instrument îl plasează printre cele mai performante din lume. Instrumentul este caracterizat de o înaltă rezoluţie şi precizie în determinarea maselor moleculare şi, totodată, de o viteză ridicată de lucru şi o sensibilitate ce îl face ideal pentru analize de mare acurateţe din biologie, biochimie, biofizică şi medicină moleculară” - precizează prof. univ. dr. Alina Zamfir. Instrumentul a fost achiziţionat prin fondurile universităţii şi prin cele atrase prin proiectele de cercetare care se derulează în cadrul laboratorului de analiză. „Fără îndoială meritul de a fi creat această adevărată şcoală de spectometrie de masă recunoscută în plan internaţional pentru cercetările făcute aici îi aparţine distinsei noastre colege, prof. univ. dr. Alina Zamfir. Nu pot decât să felicit întreaga echipă pentru munca de cercetare care aduce UAV în elita cercetării ştiinţifice” - a punctat preşedintele ales al Consiliului Academic al UAV, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ. JA-M.A.

Echipă de vârf

Cercetările făcute de această echipă, condusă de prof. univ. dr. Alina Zamfir, au permis publicarea, doar anul trecut, a 11 articole cu scor relativ de influenţă cumulat de peste 20 de puncte. Performanţă care, alături de cercetările celorlalţi profesori de la Facultatea de Inginerie Alimentară, a adus un plus de vizibilitate universităţii arădene pe plan internaţional şi a ridicat UAV, în domeniul biofizicii, pe primul loc în plan naţional.