Proiecte de succes la UAV

26/04/2013

Cercetări de anvergură în cadrul Institutului de Cercetare, Dezvoltare, Inovare în ştiinţe Tehnice şi Naturale al UAV

ARAD. Tineri cercetători, multe proiecte și rezultate care confirmă performanța. Activitatea Institutului de Cercetare, Dezvoltare, Inovare în ştiinţe Tehnice şi Naturale al Universitǎţii “ Aurel Vlaicu” din Arad demonstrează că munca de cercetare este un atuu al universității arădene de stat. Un atuu posibil datorită echipamentelor performante, de ultimă generație care permit cercetări de excepție. „Avem o echipă de cercetători ce merită aplauzele noastre, mulți dintre ei alegând universitatea noastră în detrimentul altor universități din Europa. Este o dovadă în plus că aici, la UAV, susținem munca de cercetare, investim în cercetare” a punctat Lizica Mihuț, președintele UAV. „Munca lor, succesul proiectelor derulate, recunoașterea internațională a rezultatele cercetărilor contribuie la creșterea vizibilității universității noastre în lumea științifică” a menționat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.

Un proiect de succes

Unul din proiectele de succes ale acestui institut este “Plantele liberiene-resurse regenerabile strategice pentru economia Europeană” ACRONIM „BASTEURES”, câștigat în anul 2010 pe o perioada de trei ani de o echipǎ de cercetǎtori condusǎ de Prof. Dr. Ryszard Michal Kozlowski (director de proiect) si de CS II Dr. Cecilia Sirghie (responsabil stiintific al proiectului). „În prezent proiectul se aflǎ în faza finalǎ de desfǎşurare astfel cǎ principalii indicatori ai proiectului (4 cereri de brevete, 10 articole ISI, 4 teze de doctorat finalizate) au fost deja îndepliniţi” menționează dr. Lucian Copolovici, directorul adjunct al Institutului.JA-M.A.

Ce s-a obținut

În cadrul proiectului au fost create tehnologii noi și pe baza lor au fost realizate trei cereri de brevete Europene si unul national. De subliniat ca unul din brevetele deja obţinute de cǎtre cercetǎtorii din proiect – referitor la albirea pulpei de celuloza utilizand un proces inovativ cu polioxometalati a obţinut menţiunea I în cadrul Târgul Regional de Inovare "InnoMatch" (brevet prezentat in cadrul târgului de Dr. Dana Copolovici).