O şansă în plus şomerilor

18/01/2013

Aproape 300 de şomeri din judeţele Arad şi Timiş au fost ţinta proiectului derulat la universitatea arădeană de stat.

ARAD. Final de proiect la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. După doi ani de derulare partenerii din proiectul „Integrarea pe piaţa muncii a categoriilor de şomeri defavorizaţi în contextul crizei economice” (UAV, Universitatea de Vest din Timişoara, în calitate de partenere a Asociaţiei de Consultanţă Socială şi Formare Profesională Vest) au făcut bilanţul. 283 de şomeri peste 45 de ani şi 113 persoane angajate care se află în proces de disponibilizare au fost consiliaţi şi au participat la cursuri de formare pentru ca şansa lor de a găsi un loc de muncă să crească considerabil. „Ţinta acestui proiect a fost una din categoriile sociale cu cele mai puţine şanse de a fi reintegraţi pe piaţa muncii: şomerii cu vârsta de peste 45 de ani. Implicarea universităţii noastre dovedeşte, încă o dată, preocuparea socială a cadrelor didactice, interesul real pentru comunitatea din care fac parte”, a punctat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, preşedintele UAV Arad. „A fost un proiect de succes, cu impact social pentru arădeni şi timişoreni pentru care nu putem decât să o felicităm pe colega noastră, Monica Lungu pentru modul în care s-a implicat în derularea lui”, a completat prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul UAV.

Cursuri pentru şomeri

Concret, şomerii au beneficiat de cursuri de formare, de o bursă la final de proiect şi de multe sfaturi care să-i ajute în dezvoltarea carierei. „Au fost desfăşurate următoarele cursuri de formare profesională: utilizarea calculatorului, comunicare în limba engleză, auditor de mediu, Agent de Pază şi Ordine. La acestea au participat şomeri cu vârsta de peste 45 de ani şi persoane aflate în proces de disponibilizare din judeţele Timiş şi Arad”, a punctat conf. dr. ing. Monica Lungu, responsabil de proiect din partea UAV. Prin absolvirea acestor cursuri fiecare cursant a câştigat o şansă în plus pe piaţa muncii. JA-M.A.

Ghid de bune practici

În cursul derulării proiectului au fost organizate campanii de sensibilizare a angajatorilor din cele două judeţe, s-a elaborat un studiu sociologic cu privire la situaţia şomerilor peste 45 de ani şi s-a realizat un ghid de bune practici în activităţile de incluziune pe piaţa muncii a acestora.