Sari la conţinut.

Language:

Universitatea
"Aurel Vlaicu" din Arad


 

Despre Blockchain Technology – în Conferință la UAV

martie 

Francofonia sărbătorită la UAV Francofonia a fost sărbătorită vineri, la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. Evenimentul organizat de Facultatea de Științe Umaniste și Sociale din cadrul UAV s-a bucurat de prezența rectorului UAV, prof. univ. dr. Ramona Lile, a reprezentantului Prefecturii Arad, consilier Flavius Morar, a inspectorului de specialitate Laura Nădăban de la Inspectoratul Școlar Județean Arad, a prof. Raul Pașcalău de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara.

„Felicit Facultatea de Științe Umaniste pentru acest eveniment. Universitatea noastră este membră a Asociației Universităților Francofone, unul din cele mai mari organisme cu peste 900 de universități sau centre de cercetare științifică din peste 100 de state. Ne dorim ca, prin acest tip de evenimente, să promovăm imaginea europeană a României. Ne bucurăm că de data aceasta, grație parteneriatului cu Consulatul General al României la Gyula, vom reuși să aducem spiritul european al României și în rândul comunității românești din zona de graniță”, a punctat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.

„Prin acest eveniment dedicat francofoniei vrem nu doar să reiterăm apartenența noastră la spațiul francofon ci, în același timp, să marcăm unul din cele mai importante evenimente ale politicii externe, deținerea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Ne bucurăm că am reușit să cooptăm în acest proiect Consulatul General al României la Gyula, precum și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României” din Timișoara” a punctat decanul Facultății de Științe Umaniste, conf.univ.dr. Alina Ionescu.

După prezentarea lucrărilor în cadrul conferinței de la Arad, manifestările de promovare a culturii franceze au continuat în Ungaria cu un program cultural-ştiinţific la Liceul ”Nicolae Bălcescu” din Gyula și o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din localitatea maghiară.

Despre Blockchain Technology – în Conferință la UAV

martie 

Facultatea de Științe Exacte în colaborare cu IT Arad, organizează sub egida Digital Cities Challenge un ciclu de conferințe pe tema Blockchain Technology.

Prima conferință a fost susținută de lector dr. Cristian Cira de la Universitatea de Vest din Timișoara. Au fost atinse aspecte generale și principii ale tehnologiei blockchain, urmând ca viitoarele prezentări să se axeze pe subiecte tehnice și tehnologige.

La conferință au participat 30 de persoane – studenți, cadre didactice, membrii IT Arad și angajați din mai multe firme de IT.

Conferința s-a încheiat printr-o sesiune consistentă de Q & A, dovedind interesul deosebit pentru tematica abordată.


Slujba Canonului cel Mare al Sf. Andrei Criteanul la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”
 

martie 

Urmând tradiţia consacrată deja la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea”, prima săptămână din Postul cel Mare este săptămâna duhovnicească a studenţilor teologi şi a dascălilor acestei instituţii teologice. În acest sens, în Paraclisul studenţilor din curtea Facultăţii, pe lângă programul liturgic obişnuit al dimineţilor din Postul Mare, care cuprinde săvârşirea miercurea şi vinerea a Liturghiei Darurilor Înaintesfinţite, iar lunea, marțea și joia a slujbei Utreniei, în fiecare dintre serile acestei săptămâni a fost săvârşită rânduiala Pavecerniţei celei Mari împreunată cu câte o parte a Canonului celui Mare de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul, aşa cum prevede rânduiala tipiconală a Triodului.

Pavecerniţa cu Canonul cel Mare a fost slujită de părinţii profesori slujitori la Paraclisul „Sfântul Maxim Mărturisitorul şi Sfântul Mare Mucenic Mina” din curtea Facultăţii de Teologie, urmând apoi, în fiecare seară, la sfârşitul slujbei, cuvântul de zidire duhovnicească şi de călăuzire pe calea Postului Mare rostit de către unul dintre părinţii profesori ai Facultăţii, adresat studenţilor şi credincioşilor care au participat la această slujbă specială, specifică Postului celui Mare.

 Galerie foto


Ziua Bibliotecii în Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad”
 

martie 

Unul din locurile din care pornește efortul de cunoaștere al omului este biblioteca, un spațiu bine definit în care sunt reunite cărți vechi și noi, reviste și albume, de unde se culeg informațiile care duc, mai apoi, la o cercetare științifică de calitate.

Pornind de la această realitate, la propunerea Părintelui decan, Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Consiliul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad a fost de acord cu instituirea unei zile speciale dedicate bibliotecii.

Astfel, în ziua de 7 martie 2019, a fost organizat un eveniment, în primă ediție, denumit sugestiv Ziua Bibliotecii, la care au participat cadrele didactice și studenții Facultății.

 Galerie foto


Hramul Școlilor Teologice arădene
 

ianuarie 

Pomenirea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, a constituit și anul acesta prilej de sărbătoare pentru școlile teologice din eparhia Aradului, ca de altfel pentru toate școlile teologice din cuprinsul Patriarhiei Române.
Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, în Catedrala Veche, fiind precedată de slujba Utreniei.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie, Pr. Pompiliu Gavra, Directorul Seminarului Teologic din Arad, Arhim. Conf. Univ. Dr. Teofan Mada, vicar-administrativ, Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural, Arhid. Mircea Proteasa, consilier economic, precum și ceilalți profesori ai Facultății și Seminarului, din eparhia Aradului.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang, care a evidențiat pe scurt biografia celor trei ierarhi, precum și principalele lor contribuții la Teologia și Viața Bisericii.

 Galerie foto


 Anul nou chinezesc la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad

ianuarie 

Anul nou chinezesc s-a sărbătorit la universitatea arădeană de stat într-un cadru festiv în prezența ministrului Educației, doamna Ecaterina Andronescu.  Arte marțiale, caligrafie tradițională chinezească, tăieturi de hârtie, recital de poezie, interpretare corală și instrumentală, costume  tradiționale chinezești toate au fost prezentate pe scena din sala festivă a UAV. Cei care au adus cu ei spiritul Chinei la noi, în oraș, au fost cei de la Institutul Confucius din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, parteneri ai Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.
Protagoniștii, pe lângă profesorii din cadrul institutului au fost elevii și studenți arădeni care învață limba chineză în cadrul orelor oferite de Confucius. Nu mai puțin de șapte unități școlare sunt implicate în promovarea culturii și limbii chineze:  Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş" din Arad, Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad, Colegiul Național „Vasile Goldiș” Arad, Colegiul Național „Preparandia - Dimitrie Ţichindeal”, Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn" Arad și Liceul Național de Informatică.
„Suntem foarte fericiți să celebrăm Festivalul chinezesc al Primăverii împreună cu prietenii noştri din Arad precum într-o  familie.  Este un eveniment important pentru fiecare dintre noi şi sperăm ca , în viitor, să aducem cultura Chinei publicului din România”, a declarat directorul chinez al Institutului Confucius, Feng Shaozhong.
„Sărbătoarea Anului Nou chinezesc este una din cele mai importante evenimente din an pentru poporul chinez. În acest an am avut onoarea să o sărbătorim împreună cu partenerii noștri din Arad, gazdele noastre primitoare fiind Universitatea Aurel Vlaicu. Mulțumesc conducerii Universitatii pentru primirea de excepție, pentru deschiderea şi interesul față de limba şi cultura chineză; toate acestea stau dovada unei colaborări fructuoase pe termen lung sub egida prieteniei şi bunei înțelegerii” a declarat directorul român al Institutului Confucius, Nicolae Şera.
 „Este un eveniment special pentru universitatea noastră și suntem bucuroși și onorați că partenerii noștri, Institutul Confucius, a decis să serbeze Noul An Chinezesc la universitatea noastră. Ne bucură interesul arădenilor pentru cultura și limba chineză și suntem siguri că, în viitor, proiectele pe care le vom derula vor atrage la fel de mult atenția arădenilor”, a punctat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.
Au onorat cu prezența lor  doamna ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, domnul secretar de stat în MEN, Petru Andea,  doamna Florentina Horgea, Prefect al Județului Arad, domnul Deputat Dorel Căprar, Preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, doamna . Ramona Lile, Rector Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, doamna Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, Rector Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, domnul prorector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Conf.univ.dr. Mihai Marcoci, doamna inspector școlar general Anca Stoenescu, reprezentanți ai Consiliului Județean Arad și Primăria Arad, doamna prof. Feng Shaozhong, director chinez al Institutului Confucius din cadrul Universității Babeș-Bolyai, domnul conf. univ. dr. Nicolae Șera, Director român al Institutului Confucius.

ianuarie

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a fost prezent, vineri, la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad la prima întâlnire a rectorilor din anul acesta. Universitatea arădeană de stat a găzduit Consiliul Național al Rectorilor, eveniment care s-a desfășurat în cadrul proiectului „100 de ani de administrație”.  „Am venit aici, la Arad, pentru a dialoga, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru învățământul superior românesc”, a precizat Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.
Au fost prezenți secretarii de stat, Gigel Paraschiv și Petru Andea de la Ministerul Educației, Lucian Georgescu,  Ciprian Preda de la Ministerul Cercetării și Inovării, din partea ANC- președintele Tiberiu Dobrescu, din partea ARACIS, președintele Iordan Petrescu, din partea ICR-președintele Liliana Turoiu, din partea Alma Mater, președinte Anton  Hadar, din partea ANOSR, președinte Petrișor Tuca, din partea UNSR, președinte Vlad Dediu și din partea USR, George Uzun. Au onorat cu prezența ÎPS Timotei Seviciu, senatorul Mihai Fifor, deputații Dorel Căprar și Adrian Todor, Consulul Onorific al Italiei la Arad, Roberto Sperandio.  Din partea autorităților locale au fost prezenți prefectul Aradului, Florentina Horgea, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, viceprimarul Aradului, Călin Bibarț, inspectorul școlar general Anca Stoenescu.
„Este o onoare pentru noi să găzduim prima întâlnire a rectorilor din țară, aici la Universitatea Aurel Vlaicu. Sunt convinsă că împreună cu colegii mei din întreaga țară vom lua cele mai bune decizii pentru sistemul universitar românesc. Mulțumesc pentru sprijinul autorităților locale, colegilor mei care s-au implicat  în organizarea acestui eveniment” a precizat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.
Rectorii universităților românești  au avut ca subiecte de discuție pe ordinea de zi   evaluarea școlilor doctorale, procesul de acreditare și autorizare al programelor de studii, metodologia de ierarhizare și clasificare, probleme bugetare etc.
„Este nevoie de un sistem de educație coerent, acceptat de întreaga societate și aliniat la standarde internaționale. Avem nevoie de unitate în sistemul universitar românesc. Mă bucur că aici la Arad, cele două universități au înțeles că trebuie să fie un motor al dezvoltării locale, felicit cele două doamne rector pentru activitatea lor” a punctat președintele CNR, prof.univ.dr. Sorin Câmpeanu.

 Galerie foto


Ciclu de conferințe: introducere în teoriacuantică

ianuarie

În data de 6 februarie 2019, la Facultatea de Științe Exacte a început ciclul de conferințe: InițiereînTeoriacuantică. Conferințele sunt susținute de prof.dr.habil.Adrian Palcu și se adresează tuturor cadrelordidactice interesate de subiect. La prima prezentare, au participat 15 cadre didactice din cadrul Departamentului de Matematică-Informatică, a Departamentului de Științe Inginerești precum si un visiting professor din Taiwan.

Galerie foto


Marius Copil la UAV

februarie

Tenismenul Marius Copil, arădean la origine, s-a întors acasă, într-o vizită scurtă, între numeroasele turnee la care participă, pentru a-și susține examenele, acesta fiind student la master al Facultății de Educație Fizică și Sport, din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.
Suntem cu toții mândri de el!

 Galerie foto

Înapoi sus.

Site realizat de ROBO Design.

Coordonator Prof. Dr. Ioan Dziţac.

Dani Radulescu @ ActivNET