Franceza este o șansă universalitatea se trăiește prin diversitate

Franceza este o șansă universalitatea se trăiește prin diversitate.

Ziua internațională a Francofoniei, celebrata la ceremonia Doctor Honoris Causa de la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad

Institutul ,,Serge Moscovici” al Universității ,,Aurel Vlaicu” din Arad și-a deschis porțile pentru a celebra, cu prilejul ceremoniei în care mi s-a acordat titlul onorific de Doctor Honoris Causa, valorile francofoniei, în cadrul general al programelor și acțiunilor dedicate Zilei Internaționale a Francofoniei. A fost un eveniment în care am putut împărtăși, în prezența unui public academic numeros, un principiu călăuzitor pentru francofonie, care ne privește pe toți, și anume acela că acceptarea diversității valorilor francofoniei înseamnă prezervarea identităților comunitare, locale, regionale, naționale și mondiale.

Tema de anul acesta a Zilei internaționale a francofoniei a fost « franceza este o șansă ». Celebrarea francofoniei de catre Institutul ,,Serge Moscovici” și Universitatea ,,Aurel Vlaicu” din Arad prin acordarea acestei distincții onorante unui profesor universitar francez, de origine română, este o ilustrație vie a ceea ce înseamnă că franceza reprezintă o șansă.

Francofonia este mai mult decât partajul unei limbi, este partajul culturii, al științei, al unui spațiu și timp comun, la care accesul este deschis tuturor celor care înțeleg că universalitatea există și se trăiește în diversitate.

Ștefan Bratosin, Montpellier, le 2 avril 2018

Profesor univ. dr. Dhc, Université Paul Valéry de Montpellier, France