Sari la conţinut.

Language:

Universitatea
„Aurel Vlaicu” din Arad

Sari peste panoul lateral al blogului.

Lansarea Coaliției Naționale pentru Modernizarea României

     Marți, 7 februarie 2017 orele 11.00 la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad va avea loc lansarea filialei C.N.M.R. Arad. Evenimentul se va desfășura la sediul UAV din Bd. Revoluției nr.77, sala 13.     

     Coaliția, al cărui președinte este Alexandru Cumpănașu, este una dintre organizațiile cu reprezentativitatea cea mai largă la nivelul societății, incluzând organizații reprezentative ale mediului universitar și academic, mediului de afaceri, sindicatelor, organizațiilor neguvernamentale, organizațiilor profesionale, administrație publică locală.

Ramona Lile „Un sfert de veac al UAV, o sărbătoare a universității noastre”

       Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a sărbătorit 25 de ani de la momentul în care a primit denumirea pionierului aviației Aurel Vlaicu. 25 de ani de istorie în care universitatea s-a dezvoltat și a devenit o importantă instituție de învățământ superior în vestul țării. Evenimentul desfășurat vineri, 9 decembrie, în complexul M a fost un omagiu pentru  cei care au luptat pentru crearea unei instituții de învățământ superior, pentru cei care au muncit în toți acești ani în cadrul universității arădene de stat, pentru cei care au condus destinele universității. Momentul a coincis cu deschiderea ediției 2016 a Simpozionului ISREIE care a adus în Arad multe personalități ale lumii științifice de pe mai multe continente.
      Au onorat cu prezența fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, consilierul Marin Popescu din cadrul Ministerului Educației, subprefectul Florentina Horgea, viceprimarul municipiului Călin Bibarț, Silvana Lupu, secretarul județului Arad, înalte fețe bisericești, precum și directori de instituții, oameni de afaceri, profesori. Alături de ei  au fost prezenți doi invitați speciali ambasadorul Mexicului în România, Excelența Sa José Arturo Trejo Nava și Consulul României la Gyula Florin Trandafir Vasilioni.
Invitații din 20 de țări, rectori și reprezentanți ai universităților din țară au adus mesajul lor aniversar pentru universitatea arădeană de stat.
        A fost un eveniment în care  primii omagiați au fost cei care au făcut parte din comitetul de inițiativă, care în urmă cu 25 de ani au pus bazele universității în jurul Facultății de Inginerie. Un moment special a fost dedicat foștilor rectori  care au condus destinele acestei instituții în cei 25 de ani. Primul rector ales Excelența Sa, prof.univ.dr. Radu Homescu și prof.univ.dr Gheorghe Păcurariu  au susținut un scurt discurs la acest ceas aniversar. Au primit deasemenea recunoștință pentru munca lor de 25 de ani, primii angajați care au construit de fapt zi de zi universitatea arădeană de stat.
       „Pentru Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, această zi este una specială. E un moment aniversar prin care am dorit să aducem un omagiu celor care au scris istoria universității. Ne bucurăm că i-am avut alături pe prietenii noștri din țară, dar și pe cei din străinătate, autoritățile centrale și locale cărora le mulțumim pentru sprijinul pe care ni l-au acordat în toți acești ani și pe care îl primim și în prezent. Ne bucurăm că acest eveniment aniversar a coincis cu Simpozionul ISREIE, o sărbătoare a științei” a declarat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.
        După eveniment, au început sesiunile pe secțiuni în cadrul Simpozionului ISREIE, un simpozion organizat de UAV din doi în doi ani care se bucură de o tot mai largă participare la fiecare ediție.

Ramona Lile: „Este o onoare să facem parte din Asociaţia pentru Cercetare Multidisciplinară din Zona Vest a României”

Cercetători, profesori universitari din Timişoara şi Arad au participat timp de două zile la cel de a XVIII-lea simpozion „Tinerii şi cercetarea multidisciplinară“ organizat de către Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Academia Oamenilor de Ştiinţă şi Asociaţia pentru Cercetare Multidisciplinară din Zona Vest a României. Lucrările au avut loc în Timişoara şi Arad timp de două zile.

La workshop-ul din Arad, „Excelenţa în cercetarea ştiinţifică din Universitatea Aurel Vlaicu – prezent şi perspective” au fost prezentate realizările din cadrul Institului de cercetare, dezvoltare, inovare în ştiinţe tehnice şi naturale din cadrul UAV, de către directorul institutului, conf.univ.dr. Cecilia Sârghie.

Prezent la eveniment, preşedintele de onoare al Asociaţia pentru Cercetare Multidisciplinară din Zona Vest a României, dr. Nicolae Farbas a punctat importanţa organizării unor asemenea evenimente pentru a crea oportunitate tinerilor cercetători de a colabora în proiecte de cercetare. Deasemenea, preşedintele conf. dr. ing. Flaviu Frigură a punctat principalele realizări ale asociaţiei din ultima perioadă precum şi necesitatea derulării unor proiecte de cercetare multidisciplinare la nivel regional care să creeze posibilitatea cercetătorilor din această parte de ţară de a conlucra în diferite domenii. Rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile a salutat prezenţa la Arad a distinşilor invitaţi şi a subliniat importanţa acestei asociaţii pentru mediul academic din regiune „Ne bucurăm să facem parte din această asociaţie care promovează munca de cercetare şi mai ales implicarea tinerilor cercetători în colective de cercetare. Sperăm ca asemenea evenimente în care să fie implicat mediul academic al universităţilor din regiune să creeze posibilitatea dezvoltării unor proiecte de cercetare comune între universităţile partenere” .

Moderatorul şi organizatorul evenimentului a fost dr.ing. Ionel Popescu Mitroi din cadrul Facultăţii de Inginerie Alimentară al UAV.

25 de ani de teologie la UAV

 „O facultate tânără cu  o lungă istorie” spunea despre Facultatea de Teologie a Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad unul dintre cei prezenţi la deschiderea simpozionului aniversar „25 de ani de Teologie la UAV”. O facultate care înfiinţează în cadrul universităţii arădene de stat de 25 de ani, dar care este continuarea unei lungi tradiţii a învăţământului teologic la Arad. „Facultatea de Teologie din Arad sărbătorește 25 de ani, dar învățământul teologic arădean a scris pagini de istorie. Această istorie ne-a inspirat și ne-a dat puterea să continuăm să luptăm pentru păstrarea și dezvoltarea facultății teologice din cadrul UAV.” a punctat rectorul UAV, prof.univ.dr Ramona Lile.

Manifestările dedicate acestui eveniment, susţinut de Centrul Municipal de Cultură Arad,  au început duminică seară, în sala Ferdinand a Primăriei Arad unde cele două coruri ale facultăţii au susţinut un concert aniversar. Sub bagheta dirijorilor Mircea Buta şi Tiberiu Ardelean concertul a stârnit ropote de aplauze din partea numerosului public prezent în sală, printre care rectorul UVVG, prof.univ.dr Coralia Cotoraci şi subprefectul Aradului, Florentina Horgea.

Au continuat luni, la Facultatea de Teologie unde a avut loc deschiderea festivă a Simpozionului aniversar în prezenţa Î.P.S. Ioan Selejan Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, şi Î.P.S. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului. Deasemenea au fost prezenţi preşedintele CJA, Iustin Cionca, preşedintele decanilor Facultăţilor de Teologie, prof. dr.Ştefan Bucheu, prorectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof.dr. Cristian Benţe şi rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, prof.univ.dr.  Ramona Lile precum şi profesori şi teologi de la facultăţile de teologie din ţară. „Facultatea de Teologie a UAV reprezintă expresia tradiţiei în actualitate, identitatea idealurilor teologic-culturale şi social-naţionale ale arădenilor şi una din veritabilele surse ale istoriei locale, fiind permanent sprijinită în anii post revoluționari, inspirată și întărită prin purtarea de grijă a ÎPS Arhiepiscop Timotei Seviciu, a dascălilor, ostenitorilor și absolvenților acestei vetre de cultură teologică. Tocmai de aceea memoria teologică a Aradului trebuie restaurată, reconfirmată şi permanent actualizată!” a punctat decanul facultăţii, prof. univ. dr. Cristinel Ioja.

 

Programul manifestărilor

Seria de evenimente va continua marţi, de la orele 17.00,  în Sala Ferdinand, unde conf.dr. Adrian Lemeni de la Universitatea din Bucureşti va susţine conferinţa „Implicaţiile sistemului tehnologic actual. Provocări semnificative pentru lumea de astăzi”.

Ultima zi a evenimentului aniversar se va încheia la Facultatea de teologie cu un moment Alumni, de la orele 8.30 şi de la orele 9.30 simpozionul Şcolii doctorale în Teologie în cadrul căruia va avea loc  lansarea volumului „Studia Doctoralia”.

Teologia in Universitate

Facultatea de Teologie „Ilarion V.Felea” din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad sărbătoreşte 25 de ani  de „Teologie în Universitate”. Un eveniment care aduce la Arad personalităţi ale învăţământului teologic din ţară, profesori, preoţi, studenţi care vor participa la seria de manifestări prilejuite de această aniversare.

„Este un eveniment important pentru universitatea noastră. Facultatea de teologie a reprezentat întotdeauna un reper pentru mediul academic. În cei 25 de învăţământ teologic la Arad, facultatea a reuşit să dezvolte studii masterale şi şcoală doctorală pe domeniu, a reuşit să revigoreze învăţământul românesc în această parte de ţară şi să păstreze tradiţia şcolii arădene de teologie” a punctat rectorul UAV, prof.univ.dr Ramona Lile

Programul manifestărilor

Seria de evenimente va începe duminică dimineaţa, la orele 10.00, la Catedrala Veche a Aradului unde se va oficia Sfânta Liturghie, Te-Deum şi Parastas. Seara, de la orele 18.00, va avea loc unul din cele mai aşteptate momente: concertul corului Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad care va fi susţinut în Sala Ferdinand a Primăriei Arad. Intrarea este liberă.

Sărbătoarea va continua luni de la orele 9.30, la Facultatea de Teologie, când  va avea loc deschiderea festivă a Simpozionului aniversar iar marţi, de la orele 17.00,  în Sala Ferdinand, conf.dr. Adrian Lemeni de la Universitatea din Bucureşti va susţine conferinţa „Implicaţiile sistemului tehnologic actual. Provocări semnificative pentru lumea de astăzi”.

Ultima zi a evenimentului aniversar se va încheia cu un moment Alumni, de la orele 8.30 şi de la orele 9.30 simpozionul Şcolii doctorale în Teologie în cadrul căruia va avea loc  lansarea volumului „Studia Doctoralia”.

Înapoi sus.

Site realizat de ROBO Design.

Coordonator Prof. Dr. Ioan Dziţac.

Dani Radulescu @ ActivNET