Sari la conţinut.

Language:

Universitatea
„Aurel Vlaicu” din Arad

Sari peste panoul lateral al blogului.

Ramona Lile: „Acest protocol reprezintă un proiect de suflet pentru UAV”

Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad sprijină învăţământul românesc din Ungaria, un sprijin pe care universitatea arădeană de stat l-a oferit în ultimii ani în mod consecvent comunităţii româneşti din ţara vecină. Protocolul semnat în această lună în Ungaria, între Universitatea „Aurel Vlaicu” şi Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria face referire la sprijinul pe care UAV îl oferă  cadrelor didactice care predau în şcolile româneşti, cât şi la  oportunitatea oferită tinerilor de etnie română din Ungaria pentru a-şi continua studiile universitare în sistemul de învăţământ superior din România. În baza acestui protocol, Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Asistenţă Socială şi Facultatea de Ştiinţe Umaniste şi Sociale vor asigura cursuri de pregătire în Gyula şi la Arad pentru cadrele didactice care predau în limba română la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula sau în grădiniţe. Deasemenea se vor organiza întâlniri pentru a discuta despre programele de învăţamânt în limba română sau despre structurarea manualelor şcolare. Absolvenţilor de etnie română li se va asigura, în baza aceluiaşi protocol, sprijin şi asistenţă pentru a-şi putea continua studiile în România.

Protocolul a fost semnat în prezenţa rectorului UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile, a preşedintelui Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria din Gyula, Iuhasz Tibor, a dr.Latorcai Csaba - Subsecretar de stat în Cabinetul Priministrului Ungarie precum şi a  reprezentantului minorităţii româneşti în Parlamentul Ungariei, Cresta Traian. „Acest protocol reprezintă continuarea unui proiect de suflet al universităţii noastre prin care venim în sprijinul comunităţii româneşti din Ungaria. O să oferim nu doar suport în ceea ce priveşte conceperea programelor de învăţământ ci vom oferi, prin cele două facultăţi din cadrul UAV, cursuri de specializare cadrelor didactice care predau în limba română” a declarat prof.univ.dr Ramona Lile, rectorul UAV.
Simpozion „Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”

Timp de trei zile, la Arad, reprezentanţi ai inspectoratelor de muncă din ţară, agenţi economici, reprezentanţi ai mediul academic au participat la lucrările Simpozionului „Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele” organizat de Inspecţia Muncii Bucureşti prin Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, în parteneriat cu Universitatea „Aurel Vlaicu”.

Simpozionul a adus în atenţie una din problemele acute ale societăţii actuale: îmbătrânirea forţei de muncă cauzată în principal de  prelungirea vârstei de pensionare. Deasemenea politicile la nivel european de promovare a conceptului de „îmbătrânire activă” pot influenţa păstrarea persoanelor vârstnice în câmpul muncii. În acest context, sănătatea şi siguranţa locului de muncă este un domeniu care se impune să fie analizat, dezbătut şi în final să determine schimbări în beneficiul angajaţilor şi al angajatorilor. „Ceea ce ne dorim este ca angajaţii să poată ieşi la pensie sănătoşi şi integri. Interesul nostru, al celor de la Inspecţia Muncii este să conştientizăm angajatorii că este foarte important să asigure condiţii de muncă sigure şi sănătoase pentru că trebuie să înţeleagă că este mult mai profitabil să investeşti în siguranţa locului de muncă decât să suporţi pierderile cauzate de accidentele de muncă. Nu mai avem atât de multe accidente mortale de muncă, dar a crescut foarte mult numărul accidentelor care provoacă incapacitate temporară de muncă, ceea ce implică costuri pentru stat şi pentru angajator” a explicat directorul din Direcţia Muncii Bucureşti, Nicolae Voinoiu. „ITM Arad este  un partener al agenţilor economici şi al angajaţilor, nu un factor coercitiv. Suntem deschişi spre dialog şi sperăm ca acest parteneriat să fie în beneficiul tuturor celor implicaţi în raportul angajat-angajator”,a precizat Ecaterina Isac, inspector-şef ITM Arad. „Ne bucurăm să fim parteneri în acest eveniment, să participăm la această campanie pentru locuri de muncă sănătoase. Problematica pusă în discuţie ne interesează atât în calitate de angajator cât şi ca şi formatori de specialişti, de viitori manageri, viitori angajatori sau angajaţi” a punctat rectorul UAV Arad, prof.univ.dr. Ramona Lile.

Au fost prezenţi la lucrările simpozionului alături de Nicolae Voinoiu, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii Doru Darabont, subprefectul Aradului, Florentina Horgea, rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile, Ioana Georgiana Nicolescu, directorul Agenţiei Europene pentru Sănătate şi Siguranţă în Muncă din Bilbao, Spania,  vicepreşedintele CJA Arad, Sergiu Bâlcea.


Invitaţie la dezbatere

Miercuri,  12 Octombrie 2016, ora 11:00, la sediul Universității Aurel 
Vlaicu Arad, corp M – Micalaca, va avea loc o dezbatere pe tema 
reintegrarii sociale a infractorilor precum și a importanței proceselor 
instructiv-recuperative adresate persoanelor condamnate penal. La 
dezbatere vor participa doi psihologi și un educator din cadrul 
Penitenciarului Arad.
Studenții prezenți vor avea ocazia să urmărească un clip video 
promoțional și imagini fotografice care surprind activitățile din 
Penitenciarul Arad și să participe la dezbatere alături de specialiștii 
prezenți la eveniment.

Deschidere an Universitar 2016-2017

Anul universitar 2016-2017 a fost deschis luni 03 octombrie, în sala arhiplină a Polivalentei arădene, de către cele două universităţi, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Universitatea „Aurel Vlaicu” în  cadrul unei ceremonii comune. Evenimentul unic în spaţiul universitar arădean a fost organizat la iniţiativa Primăriei Municipiului Arad şi a Consiliului Judeţean Arad din dorinţa de a crea în Arad un centru universitar puternic, ca alternativă la celelalte centre universitare din vestul ţării.

Studenţi ai celor două universităţi, invitaţi din lumea politică şi economică, reprezentanţi ai sistemului juridic şi medical,  directori de instituţii, consilieri locali şi judeţeni, au fost prezenţi alături de conducerea celor două instituţii de învăţământ superior la această sărbătoare a învăţămîntului. Invitat din partea celor două universităţi, Excelenţa Sa Florin Trandafir Vasiloni, Consulul României la Gyula, a punctat spiritul de conciliere al momentului, atât de specific acestui oraş.

A luat cuvântul şi a binecuvântat ceremonia, Î.P.S Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului. Deasemenea au rostit scurte alocuţiuni prefectul Aradului, Cosmin Pribac, preşedintele CJA, Iustin Cionca şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă, inspectorul şcolar judeţean Arad, Claudius Mladin, precum şi reprezentanţii celor două Ligi a Studenţilor, Roxana Barna de la UAV şi Ionel Nati, UVVG.

În cadrul ceremoniei au fost acordate şi titlurile de Cetăţean de Onoare al Aradului din partea primarului Gheorghe Falcă, doamnei Lizica Mihuţ şi domnului Aurel Ardelean pentru contribuţiile aduse la dezvoltarea învăţământului arădean şi a culturii Aradului.

”Ambele universități arădene au cifre de școlarizare de mii de locuri, iar oferta noastră combinată acoperă peste o duzină de domenii fundamentale pentru societatea românească, în contextul actual tot mai competitiv. Amprenta puternică lăsată de peste 98.000 de absovenți ai U.V.V.G. tinde să estompeze o realitate de care, însă, noi suntem deplin conștienți: universitatea este copilul unei fundații create pentru a genera premisele dezvoltării economice, sociale și culturale a Aradului. Fundația Universitară ”Vasile Goldiș” a fost și continuă să fie proiectul unei elite locale în care se regăseau personalități cu putere de decizie susținute de expertiza și angajamentul peren al celor mai importante instituții din oraș. După 26 de ani de viață academică, această legătură cu viața concitadinilor noștri este mai prezentă decât oricând. Universitatea simte că, alături de administrație și instituțiile cheie arădene trece de la adolescența dezvoltării impetuoase la etapa maturității, în care proiectele trebuie consolidate împreună cu partenerii locali, naționali și internaționali”, a punctat rectorul UVVG, prof.univ.dr. Coralia Cotoraci.

„Întotdeauna începutul de an universitar este un moment special. Anul acesta am decis să acceptăm provocarea lansată de autorităţile locale şi judeţene pentru a marca începerea noului an academic împreună cu colegii noştri de la Universitatea de Vest  Vasile Goldiş. A fost un moment special pentru noi toţi şi mă bucur că împreună vom putea lupta pentru a transforma Aradul într-un centru universitar puternic. Şi pentru că eroii acestei zile au fost studenţii, vreau să le urez tuturor studenţilor arădeni mult succes în noul academic iar cadrelor didactice multă putere de muncă ” a punctat prof.univ.dr.Ramona Lile, rectorul UAV.

 

Deschiderea anului Universitar 2016-2017

Cele două universităţi arădene,  Universitatea „Aurel Vlaicu” şi Universitatea „Vasile Goldiş” au răspuns pozitiv invitaţiei Primăriei Municipiului Arad şi Consiliului Judeţean Arad de a organiza împreună festivitatea de deschidere a anului universitar 2016-2017. Evenimentul, o premieră pentru învăţământul superior arădean, va avea loc luni, 3 octombrie, orele 10.00 la Sala Sporturilor „Victoria” (Sala Polivalentă). Conducerile universităţilor consideră că acest eveniment va transmite un mesaj de încredere în forţa mediului academic arădean şi va însemna începutul unei bune colaborări pentru dezvoltarea oraşului.

„Aradul este centru universitar tânăr, avem două universităţi puternice care îşi  doresc să atingă un grad înalt al competitivităţii academice, oferind calitate  în actul academic, programe noi adaptate cerinţelor locale pentru tineri valoroşi. Îi aşteptăm pe toţi tinerii, elevi, studenţi, dar și pe părinţi să participe cu drag, alături de noi, la deschiderea noului an academic”, a declarat rectorul UVVG, prof.univ.dr. Coralia Cotoraci.

 „Consider că este  o decizie bună pentru Arad ca ambele universităţi să coopereze pentru dezvoltarea oraşului, pentru promovarea lui, să pună umărul pentru ca tinerii arădeni să rămână în Arad ca să studieze. Aşadar, îi invităm nu doar pe studenţii Aradului sau pe profesori, ci  pe toţi arădenii care vor să ne fie alături la acest eveniment să fie prezenţi în Sala Polivalentă din municipiu”, a precizat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.


Înapoi sus.

Site realizat de ROBO Design.

Coordonator Prof. Dr. Ioan Dziţac.

Dani Radulescu @ ActivNET